Föda i vatten

OBS! INTE KLAR ÄN! Läs inte detta eftersom att det inte är sammanhängande! 🙂

 

Att föda i vatten kan för vissa kännas avlägset men för andra är vattenfödsel det självklara valet. Filosofin bakom vattenfödsel är att barnet som har legat i fostervatten i nio månader får en skonsammare start genom att födas ut i en liknande miljö. Min personliga åsikt är att det rätta för dig, är att föda där du känner dig tryggast. Vare sig det må vara på sjukhuset eller hemma, i vatten eller inte. Det spelar ingen roll att forskningen säger att det är minst lika säkert att föda i vatten, det som spelar roll är att du som föder känner att du har valt en plats där du kan känna dig bekväm och trygg.

Jag har nedan sammanställt en del frågor och svar angående vattenfödsel samt en del praktiskt angående att hyra pool. Om din fråga inte finns här så välkomnar jag dig att kontakta mig via frågeformuläret.

 

Vilka är de potentiella fördelarna för föderskan?

 • Varmt vatten lugnande, lugnande, avslappnande.
 • I de senare stadierna av arbetskraft, har vattnet visat sig öka kvinnans energi.
 • Effekten av flytkraft minskar en moderns vikt, att tillåta fri rörlighet och nya positionering.
 • Flytkraft främjar effektivare uteruskontraktioner och förbättrad blodcirkulation vilket resulterar i bättre syresättning av livmoderns muskler, mindre smärta för mamman och mer syre för barnet.
 • Nedsänkning i vatten ofta hjälper till att sänka högt blodtryck orsakas av ångest.
 • Vattnet verkar minska stressrelaterade hormoner, vilket gör moderns kroppen att producera endorfiner som tjänar som smärta-hämmare.
 • Vatten orsakar mellangården att bli mer elastisk och avslappnad, att minska incidensen och svårighetsgraden av Riva och behovet av en episiotomi och stygn.
 • Som den arbetande kvinnan slappnar av fysiskt, är hon kunna koppla av mentalt med större förmåga att fokusera på processen födelse.
 • Eftersom vattnet ger en större känsla av sekretess, kan det minska hämningar, ångest och rädslor.

Vatten underlättar rörlighet och ger mamman att anta en bekväm ställning hastigheter upp labor minskar blodtryck ger mor mer känslor av kontroll ger betydande smärta lättnad främjar avkoppling sparar energi minskar behovet för droger och interventioner ger mor ett eget skyddat utrymme minskar perineal trauma och eliminerar episiotomi minskar kejsarsnitt priser är varmt av mödrar och ”erfarna leverantörer” uppmuntrar en enklare födelse för mor och en skonsammare Välkommen för baby

Det mjuka vattnet ger frihet att röra sig upplevt att stödja och trösta vatten för sina värkar

 

Vilka är de potentiella fördelarna för barnet?

 • Ger en miljö som liknar fostersäcken. Lindrar stress av födelse, vilket ökar trygghet och känsla av trygghet.

 

Vilka är riskerna för mamma och baby? Under de senaste 30 åren som vatten födelse har vuxit i popularitet, har det varit mycket lite forskning om riskerna för vatten födelse. Vissa studier i Europa har visat liknande perinatal dödlighet mellan vatten födslar och konventionella births.1 enligt en artikel skriven av Royal College av förlossningsläkare och gynekologer, det kan finnas en teoretisk risk för vatten emboli, som uppstår när vatten kommer in i moderns blod stream.2 även British Medical Journal är 95% säker säkerhet av vatten födslar , de ser en möjlig risk för vatten aspiration.

Om barnet upplever stress i förlossningskanalen eller om navelsträngen blir böjd eller vriden, barnet kanske kippa efter luft med möjligheten att inandas water.3 skulle detta vara en sällsynt företeelse eftersom spädbarn inte andas normalt tills de utsätts för luft. De fortsätta att få syre genom navelsträngen tills de börjar att andas på egen hand eller sladden kapas. Den slutliga risken är att navelsträngen kunde knäppa som barnet väcks på ytan av vattnet. Detta kan förhindras genom att använda försiktighet när man lyfter barnet upp till mammans bröst.

 

Av vilka anledningar bör en inte välja vattenfödsel?

 • Om du har Herpes: Herpes överförs lätt i vatten, så du bör diskutera denna risk grundligt med din vårdgivare.
 • Om ditt barn är sätesbjudning: även om vatten födelse har gjorts med botten eller fötter första presentationer, du bör diskutera denna risk grundligt med din vårdgivare.
 • Om du har diagnostiserats med något av följande: kraftig blödning eller maternell infektion.

 

 •  

 

Om du har multiplar: även om vatten födslar har varit framgångsrika världen över med tvillingfödslar, du bör diskutera denna risk ordentligt med din läkare. Om prematura arbetskraft förväntas: om ett barn är prematura (två veckor eller mer innan de förfaller datum), vatten födelse rekommenderas inte. Om det finns allvarliga Mekonium: Mild till måttlig Mekonium är ganska normal. Eftersom Mekonium flyter till ytan i ett badkar, kommer din vårdgivare se för det och ta bort det omedelbart eller hjälpa dig ur badkaret. Mekonium tvättar oftast bort ansiktet på barnet och kommer även ut ur näsan och munnen medan barnet är fortfarande under vatten. Om vattnet är målat och födelse är överhängande, kan kvinnan lyfta sin bäckenet ur vattnet för att föda barnet. Om du har TOXEMI eller preeklampsi: du bör noggrant diskutera denna risk med din vårdgivare.

 

Kan det vara farligt att bada under graviditeten? Risken beror på temperaturen. Om vattnet är för varmt, blir uttorkning och överhettning riskerna för dig och barnet. Du bör försöka hålla välhydrerade och kontrollera temperaturen på vattnet stannar vid 97 grader Fahrenheit.

 

Är det ett nytt fenomen att föda i vatten? Den historia som vi tenderar att tänka på arbetande i vatten så relativt nya. Men en författare på vatten födslar, Janet Balaskas, säger att inte det så. Hon beskriver legender [min kursivering] South Pacific Islanders förlossningen i grunt havsvatten och egyptiska faraonerna född i vatten. I vissa delar av världen idag, såsom Guyana i Sydamerika, kvinnor gå till en speciell plats vid floden lokala att föda. [Kanske de vill ha tillgång till vatten för att tvätta bort blod och fostervatten. Flodvatten och havsvatten är kalla, inte varm. Och varför skulle någon vilja att imitera legender eller praxis för några kvinnor från en pre vetenskapliga kultur?]

Historien ger födelse i vatten (i stället för arbetande i det) är en relativt ny utveckling i västvärlden. Det första vattnet födelse som vi vet om i Europa var 1803 i Frankrike. En mor vars arbetskraft hade varit extremt lång och svår fick äntligen hjälp att föda i en balja med varmt vatten. [Okontrollerad anekdotiska bevis. Hur vi vet hon inte skulle ha fött bara så snart utan det varma vattnet?]

 

I vilket förlossningsskede okey att gå i poolen? En kvinna bör uppmuntras att använda arbetskraft poolen när hon vill. Vissa mammor tycker badkar i tidiga arbete användbar för dess lugnande effekt och för att avgöra om arbetskraft har faktiskt startat. Om värkarna är starka och regelbundna, oavsett hur vidgade livmoderhalsen är, kan ett bad hjälpa mor slappna av tillräckligt för att underlätta dilatation.