Första trimestern

 

Den första trimestern sträcker sig från vecka 1 till 12. Detta är den första tredjedelen av graviditeten och även den period som är mest kritisk för embryot.

Kroppen anpassar sig nu till graviditeten, men än så länge märker andra inte så tydligt att du är gravid. Illamående, humörsvängningar och trötthet är vanliga symptom under graviditetens första trimester.

VECKA 3 – EMBRYOTS FÖRSTA VECKA

skrivet av Maria

Om du och din partner planerar för en kommande graviditet, finns det en chans att detta är sista veckan du har mens under de kommande nio månaderna.

Trots att denna vecka räknas som den första veckan graviditetens längd, har kroppen ännu alltså inte blivit gravid. Detta beror på att den senaste mensens första dag, räknas som graviditetens första dag.

En förutsättning för att kvinnan ska bli gravid är att hon har ägglossning. I slutet av denna vecka bestäms vilket ägg som kommer att delta i ägglossningen och få en chans att bli befruktat av pappans spermier.

För både mamman och pappan rekommenderas det att ni avstår från alkohol, tobak och droger, samt vissa läkemedel. Forskning visar bl a att ett intag av nikotin på sikt kan försämra mannens kvalitet på spermierna. Försök redan nu anamma en sund livsstil som gör gott för både er och det kommande barnet.

VECKA 2 – ÄGGLOSSNINGEN OCH BEFRUKTNINGEN


Vecka 2 sker ägglossningen och ägget befruktas. Kvinnans mest fertila dagar räknas mellan den 10:e och 14:e dagen från senaste mensens första dag. Av alla ägganlag som kvinnan bär på är det endast ett ägg som deltar i ägglossningen.

Detta ägg transporteras till en äggledare där det sedan väntar på att bli befruktat av en spermie. Ägget kan leva upp till ett dygn efter ägglossningen, medan en spermie kan klara sig upp till hela två dygn. Man bör dock ha i åtanke att det för spermier kan ta olika lång tid att träffa ägget. För vissa spermier kan det ta upp till två dygn.

Därför kan det vara en god idé att ha samlag även några dagar före kvinnans mest fertila dagar och inte bara under ägglossning. Detta för att ha större chans att bli befruktad.

För kvinnor med oregelbunden menscykel kan det vara svårt att veta när ägglossningen kommer att inträffa. Då kan ägglossningstest vara en hjälp på vägen. När ägget och spermien möts skapas ett embryo med en uppsättning av 46 kromosomer, 23 från mamman och 23 från pappan. Detta är början på en ny och unik individ!

VECKA 3 – EMBRYOTS FÖRSTA VECKA

skrivet av Maria


Ägget som nu är ca 0.75 mm -1.0 mm är ännu inte sammankopplat med mamman men innehåller all den näring det behöver.

Fem till sex dagar efter samlaget fäster det befruktade ägget in i livmoderns slemhinna. Livmodern kommer bli barnets hem under månaderna fram till förlossningen. Vissa kvinnor kan få en så kallad ”nidationsblödning” när ägget fäster i livmodern, med det är långt ifrån alla som får denna blödning. Vissa kvinnor hävdar att de t.o.m. kan känt ett litet stick i livmodern när ägget fastnar.

Embryot är inte mycket mer än en cellklump (blastocyt) som fortsätter växa och dela sig med hög hastighet. Äggcellerna inriktar sig på att bilda både barnet och moderkakan. Trots att man säger att kvinnan nu varit gravid i tre veckor så är det för fostret den första riktiga veckan. De flesta kvinnor märker ännu inte att de är gravida, men för en del börjar graviditetssymtom som trötthet och illamående redan att märkas.

VECKA 4 – UTEBLIVEN MENSTRUATION

För en gravid kvinna uteblir nu mensen och kanske anar hon att hon nu är med barn. Embryot sluts nu in i den vätskefyllda fostersäcken, livmoderhalsen sluts samman och embryot ligger härmed skyddad fram till förlossningen.

Gulesäcken som ligger intill, förser embryot med näring fram till att moderkakan är klar att styra denna reglering. Kvinnan kan vara är tröttare än vanligt, vilket beror på att hormonet progesteron ökar i kroppen.

Andra symtom som ökad hunger, ömma bröst, svängigt humör eller illamående kan göra sig gällande. Under graviditetens gång kan dessa symtom gradvis minska, men likväl öka. Vissa kvinnor har många symtom och andra mindre, detta är helt normalt och individuellt. Precis som våra kroppar i vanliga fall är olika, fungerar de och reagerar olika såväl under en graviditet.

Graviditetshormonet HCG (human chorionic gonadotropin) börja nu produceras. Det är detta hormon som upptäcks i kvinnans blod eller urin och som gör att graviditetstestet visar ett plus eller positivt. Det tar en vecka efter ägglossningen innan HCG- halten är synbar. HCG stiger sedan under graviditeten. För kvinnor med lägre HCG-halt kan det dröja ytterligare några dagar innan de får ett positivt graviditetsbesked. För att slippa testa sig upprepade gånger kan det vara bra att vänta några extra dagar med att ta testet. Ofta är nyfikenheten och längtan efter ett positivt besked så stark att det kan vara svårt att vänta.

VECKA 5 – HJÄRTAT SLÅR

Denna vecka sker mycket av embryots utveckling. Hjärtat, som fortfarande är ofullständigt börjar slå sina första slag, ca 150-200 s/min. Redan nu har embryot en blindtarm.

Förstadiet till armar och ben anläggs nu som små utstickande horn.  Ansiktsdragen håller redan på att ta form och i slutet av embryots rygg växer det ut en svansliknande form som försvinner i nionde graviditetsveckan. Denna svans får embryot att likna ett grodyngel. Början till lungor, magsäck, lever, njurar, bukspottskörtel och sköldkörtel anläggs nu och vissa funktioner i hjärnans nervsystem är redan färdiga.

För kvinnan är det bra om hon äter tillskott av folsyra i graviditetens början, men helst också före befruktningen. Folsyra minskar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Enligt socialstyrelsens rekommendationer bör kvinnan få i sig 400 mikrogram folsyra per dag fram till den 12:e graviditetsveckan

VECKA 6 – KONTAKTA MVC

Embryot är nu mellan tre till fem millimeter stort. Livmodern har börja växa och är nu ungefär lika stor som en clementin. Detta är inget som kvinnan märker av.

Nu vet kvinnan ofta om att hon är gravid och det kan vara en bra idé att redan nu kontakta mödravårdscentralen. Där bokar en barnmorska in en tid för inskrivning som vanligtvis sker mellan graviditetsvecka sex och tolv.

För många kvinnor blir graviditetssymtom som illamående och trötthet mer påtagligt. Detta kan göra det svårt för kvinnan att njuta av graviditeten och för många blir det en rätt så jobbig start. För att slippa eller lindra illamåendet bör kvinnan undvika stekt, kryddad och fet mat, dricka vatten regelbundet, äta ofta, men i små portioner, lyssna till sin kropp och inte stressa. Mandlar, papaya och ingefära sägs lindra illamåendet hos vissa.

Om kvinnan har mycket besvär och inget hjälper finns det läkemedel att tillgå. För att undvika sura uppstötningar vid sänggåendet kan kvinnan höja huvudändan i sängen med hjälp av en extra kudde.

VECKA 7 – 1 CM STORT

Embryot växer nu ca 1 mm per dag och i slutet av veckan är det ca 1 cm från huvud till stjärt. Öronen utvecklas, gommen med tänder börjar ta form och blodådrorna syns tydligt genom embryots jättetunna hud.

Embryot rätar ut huvudet från en hopkurad position till ett mer upprätt läge. Fingrar och tår är nu utvecklade med simhud emellan. Hjärtklaffarna börjar ta form vilket gör hjärtat mer fullständigt.

Det är vanligt att gravida kvinnor lägger på sig några extra kilon i början av graviditeten. Detta är inget som du behöver bekymra dig över eftersom viktökningen oftast inte fortsätter i samma takt under resten av graviditeten. För kvinnor med illamående och som kräks kan det istället ske en viktminskning. Barnet påverkas inte nämnvärt om kvinnan minskar lite i vikt. Det tar nämligen vad det behöver i näringsväg.

Många gravida kvinnor blir känsligare för vissa dofter i början av graviditeten. Bara att öppna kylskåpet och känna doften av mat kan vara jobbigt och framkalla illamående för en del. Om du har problem med kräkningar är det viktigt att du får i dig tillräckligt med vätska.  Om du är orolig över dina kräkningar bör du kontakta din barnmorska eller läkare.

VECKA 8 – FRÅN EMBRYO TILL FOSTER

Nu börjar embryot att kallas för foster, som betyder ”liten”. Fostret väger ca 1 gram, fortsätter hela tiden att växa och röra sig mycket. På ultraljud kan man se små snabba rörelser. Hjärnan börjar att få två halvor och nu kan den första hjärnaktiviteten mätas.

Ansiktets utveckling fortsätter och i denna vecka bildas ögonlocken, näsan och överläppen. Från huvud till stjärt mäter fostret mellan 14-20 millimeter. Fingrar och tår växer ut, huvudet börjar bli bredare och ögonen är mer framåtriktade. Före graviditeten var livmodern stor som ett hönsägg, medan den nu är stor som en grapefrukt.

Man kan nu känna av hur livmodern växer i form av växtvärk. Det kan kännas som molvärk över blygdbenet och är helt ofarligt. Det är inte ovanligt att kvinnor som känner detta oroar sig över att det är början på ett missfall. Om det uppstår blödningar bör du kontakta en läkare eller barnmorska.

Kvinnan kan känna sig svullen och känslig för beröring. Kläder kan nu börja sitta tajtare och vissa kvinnor får gå upp en bh-storlek redan. Det är vanligt med ökade flytningar, så länge det inte kliar eller svider. Tröttheten kan vara mycket besvärligt för de flesta. Vila och sov så mycket du kan och lyssna till din kropp.

 

VECKA 9 – KÖNET BESTÄMS

Fostret är nu ca 2.5 centimeter långt från huvud till stjärt och väger 2 gram. Svansen vid ryggslutet har nästan helt försvunnit.

Näsa och munhåla förenas, huvudet blir rundare och börjar se mer mänskligt ut. Det går att urskilja höfter, knän, axlar och armbågar. Tarmarna växer och anus bildas. Tarmarna får dock ännu inte plats i fostrets kropp, utan ligger i navelsträngen. Blodomloppet fungerar och njurarna börjar producera urin. Hjärtat är komplett med fyra kammare.

Då fostret ännu inte kan andas själv, får det i sig syre och näring via moderkakan. Det är först vid födseln som barnets lungor börjar fungera och tar in syre. Denna veckan bestäms vilket kön barnet kommer att få, men det går än så länge inte att se på ett ultraljud.

VECKA 10 – PLOMMONSTORT

I vecka 10 är alla anlag till organ är färdiga. Fostret är ca 3-4 centimeter långt mellan huvud och stjärt, ungefär som ett plommon. Vikten är ca 4 gram. Fostret kan redan nu hicka.

Huvudet är fortfarande extremt oproportionerligt i förhållande till kroppen och ungefär lika stort som halva kroppslängden. Känseln är utvecklad och fostret reagerar på beröring. Det rör sig ständigt i livmodern och tränar sina små muskler. Detta är inget kvinnan känner av eftersom fostret fortfarande är så pass litet. Livmodern är nu stor som en apelsin.

Kvinnan har nu fullt med graviditetshormoner som cirkulerar i blodet och påverkar henne på olika sätt. Humöret kan gå upp och ner. Ena stunden kan hon känna sig glad och uppåt för att i nästa bli nedstämd och ledsen. Detta är typiskt för en gravid kvinna. För den blivande fadern kan det vara svårt och ibland jobbigt att förstå kvinnans känslor och skiftande humör.

Nu kan det vara aktuellt med ett första besök hos barnmorskan. Självklart är den blivande pappan lika välkommen att följa med. Att besöka mödravården är frivilligt och gratis. Besöken är främst till för att kontrollera och följa hur kvinnan och barnet i magen mår under graviditeten. Det brukar kännas tryggast för de blivande föräldrarna om de får träffa samma barnmorska under hela graviditeten.

 

VECKA 11 – FOSTRET VÄXER OCH VÄXER

Kvinnan närmar sig nu slutet av den första trimestern. För många börjar det värsta illamåendet nu att avta, men tyvärr inte för alla. Livmodern är så stor att den kan kännas över blygdbenet om kvinnan ligger på rygg. I vecka 11 är fostret drygt 4 cm långt och väger ca 7 gram.

Simhuden mellan fingrar och tår har nu försvunnit. Fostret fortsätter att växa och under de tre kommande veckorna kommer dess storlek att fördubblas. Det kan nu gäspa, svälja, suga, rynka pannan och öppna samt stänga ögonen.

De flesta kvinnor, särskilt de över 35 år erbjuds något som kallas för ett nupptest. Vid denna undersökning som är helt frivillig använder man ultraljud för att mäta hur bred fostrets nacke är. En onormalt bred nacke kan vara tecken på Downs syndrom. Testet kan med 80% avgöra om fostret har en avvikelse eller inte. Om resultatet visar på en ökad risk för Downs syndrom följer man oftast upp med fler tester.

Många kvinnor upplever att de får en bättre glans i håret i början av graviditeten och att naglarna blir starkare. Kroppen behöver extra vätska och många känner sig mer törstigare än normalt.

 

För de flesta gravida är denna vecka mycket speciell. Runt vecka 12 minskar nämligen riskerna för att få missfall betydligt. Detta innebär att många kvinnor känner sig mer bekväma med att sprida nyheten att de väntar barn officiellt.

Nu har kvinnan gått upp ca 1,5-4 kg i vikt. Vissa har säkert gått upp mer i vikt medan andra kanske inte har gått upp ett gram. För många börjar det värsta illamåendet och tröttheten att minska. Detta beror på att halten av hcg i blodet börjar sjunka runt vecka tio. Många har dock besvär betydligt längre.

Allt finns nu på plats och det lilla fostret behöver bara växa och växa. Fostret är 5-6 cm långt och väger ungefär 15 gram. Ansiktet är tydligt mänskligt och fötterna mäter knappt 1 cm. Fostret kan redan nu uppleva livet inne i livmodern med hjälp av olika sinnen. Hörseln är det första sinnesorgan som anläggs och fostret kan nu uppfatta ljud. Då hjärnan nu är helt utvecklad, kan fostret även reagera på beröring och smärta. Smaklökarna börjar nu bildas, vilket gör att det kan känna igen olika smaker. Kvinnan bör tänka på vad hon äter och dricker eftersom all näring till fostret nu passerar via moderkakan.